Tijdstudie in uw organisatie kan helpen bij dergelijke vragen, door inzicht te geven in de inspanningstijd die nodig is bij de voortbrenging van producten of diensten.
Wat is normtijd?
Medewerkers besteden tijd om activiteiten in het werk uit te voeren. In deze inspanningstijd zijn drie soorten te onderscheiden:
- Directe tijd voor werkzaamheden aan een product of dienst
- Directe tijd die niet is toe te rekenen aan één product of dienst, bijvoorbeeld het organiseren van het eigen werk
- Indirecte tijd zoals opleiding en training, werkoverleg of persoonlijke verzorging
De optelsom van alle inspanningstijd die gemiddeld nodig is voor de levering van een product of dienst wordt de normtijd genoemd. Met deze normtijd wordt de capaciteit begroot die nodig is om een volume aan producten te realiseren.
Hoe werkt een normtijdonderzoek?
De belangrijkste en meest nauwkeurige methode van normtijdonderzoek is de continue tijdstudie (CTS). Bij deze methode wordt op basis van tijdregistratie de volledige werktijd van medewerkers inzichtelijk gemaakt. Een andere methode is de multi-momentopname (MMO). Bij deze methode wordt de verdeling van werktijd inzichtelijk gemaakt.
De tijdregistratie vindt plaats met behulp van een eenvoudige tijdstudie-app op een smartphone en een webapplicatie waarin alle metingen verzameld worden. De medewerkers en de staven van de opdrachtgever zijn betrokken bij het opstellen van het meetprofiel voor de meting en bij de analyse van de meetresultaten. Hierdoor is het resultaat, de productnormering, voor iedereen begrijpelijk en uitlegbaar. Als de productie of dienstverlening is verdeeld over meerdere locaties of teams, dan nemen bij voorkeur meerdere locaties of teams deel aan het onderzoek.
Normtijdonderzoek in uw organisatie?
Normtijdonderzoek is interessant voor elke organisatie die stuurt op basis van (integrale) kostprijs en volumes, met primaire processen die volgens vaste processtappen uitgevoerd worden en waarin arbeid de bepalende factor is.
Voorbeelden zijn publieke uitvoeringsorganisaties die aan het eind van de jaarcyclus hun resultaat moeten verantwoorden als onderbouwing voor de budgetten voor de volgende jaarcyclus. Deze organisaties kunnen zich middels normtijdonderzoek beter verantwoorden en kunnen zich tevens wapenen tegen onevenredig grote bezuinigingsdrift. Andere voorbeelden zijn administratieve organisaties zoals bancaire instellingen en verzekeringsmaatschappijen.
Periodieke onderzoeken helpen management en directie om het inzicht in de impact van procesveranderingen op niveau te houden, zodat voortdurend kan worden bijgestuurd en geanticipeerd op nieuwe ontwikkelingen.
Meer weten over normtijdonderzoek?
Gidsz stelt haar kennis en ervaring graag beschikbaar aan haar klanten, omdat wij ervan overtuigd zijn dat inzicht in normtijden leidt tot betere en efficiënte dienstverlening en onderbouwde besluitvorming als het gaat om verantwoorde procesinnovatie en productontwikkeling.
Neem contact met ons op voor meer informatie:
Lees de case over de praktijk van normtijdonderzoek bij UWV:
Lees ons artikel over tijdstudie in uitvoeringsorganisaties: