Breed Offensief
Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft in 2018 het programma ‘Breed Offensief’ geïnitieerd om meer mensen met een beperking aan werk te helpen.
Belangrijk element in het programma is een administratieve lastenverlichting voor werkgevers bij het in dienst nemen van mensen met een arbeidsbeperking. Een landelijke database met actuele, betrouwbare gegevens over door gemeenten verstrekte loonkostensubsidies zou hieraan kunnen bijdragen, omdat het dan makkelijker wordt ziekmeldingen af te handelen.
Opdracht
Het ministerie van SZW heeft Gidsz Organisatieadvies gevraagd advies uit te brengen over de haalbaarheid van deze landelijke database met loonkostensubsidies, of een alternatief ervoor dat voor alle partijen werkbaar is. Betrokken partijen zijn werkgevers, gemeenten, UWV, het Inlichtingenbureau en het ministerie van SZW.
Een eerder advies hierover vanuit de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) bleek voor UWV niet uitvoerbaar en het overleg in de keten naar aanleiding van dit advies had niet tot een werkbaar voorstel geleid.
Aanpak
Partners Hans van Alebeek en Paul Verstift zijn met alle verschillende partijen in gesprek gegaan om de mogelijke alternatieven in beeld te brengen en de werkbaarheid daarvan te onderzoeken.
Gidsz beschikt over goede en langdurige werkrelaties met de belangrijkste stakeholders bij dit onderwerp en heeft bovendien jarenlange ervaring met de primaire uitvoeringsprocessen van gemeenten en UWV. Op basis van deze achtergrond en het inzicht in de condities waarbinnen de processen binnen de keten worden uitgevoerd, hebben zij dit onderzoek kunnen uitvoeren.
Advies
Gidsz heeft een aangepaste werkwijze geadviseerd, die gebaseerd is op reeds bestaande registratieprocessen en gegevensuitwisselingsprotocollen binnen gemeenten, het Inlichtingenbureau en UWV. Een belangrijke eis van UWV, dat de afhandeling van de no-riskpolis volledig geautomatiseerd en op basis van bestaande gegevensuitwisselingsprotocollen plaatsvindt, werd daarmee ingevuld.
Eindresultaat
Het advies van Gidsz is verwerkt in het wetsvoorstel Breed Offensief, een voorstel voor wijziging van de Participatiewet, de Ziektewet en de Wet arbeid en zorg. UWV heeft in een aanvullende uitvoeringstoets aangegeven dat het wetsvoorstel haalbaar is met een implementatiedatum van 1 januari 2022. In februari 2020 heeft staatssecretaris Tamara van Ark het wetsvoorstel ingediend in de Tweede Kamer.
Meer weten?
Meer informatie over het wetsvoorstel vindt u in de brochure van het ministerie:
In de Memorie van Toelichting bij het wetsvoorstel en in de uitvoeringstoets van het UWV wordt gerefereerd aan het advies van Gidsz Organisatieadvies:
Memorie van Toelichting, 14 februari 2020
“De regering heeft naar aanleiding van de uitgebrachte commentaren aan een externe expert (GIDSZ organisatieadvies) gevraagd om een advies uit te brengen over de (on)mogelijkheden en randvoorwaarden van een gemeentelijke gegevensbestand met actuele, betrouwbare gegevens over verstrekte loonkostensubsidiebedragen dan wel de (on) mogelijkheden van mogelijke alternatieven. GIDSZ organisatieadvies heeft hierover in september 2019 advies uitgebracht. Het advies is tot stand gekomen na consultatie van betrokken partijen (met name experts van UWV, VNG en Inlichtingenbureau). Het advies presenteert een oplossingsrichting ten aanzien van de uitvoeringsaspecten.”
Brief UWV aan Ministerie van SZW, 30 januari 2020
“UWV heeft eerder een uitvoeringstoets uitgebracht op een vorig conceptvoorstel. In vorige uitvoeringstoets over deze wijziging werd de wijziging als onuitvoerbaar beoordeeld, omdat een landelijke database met LKS-bedragen niet realiseerbaar bleek. Basis voor deze aanvullende toets is een nieuwe werkwijze die geschetst is in het advies van Gidsz Organisatieadvies. In deze brief geven wij een oordeel over de uitvoerbaarheid en een globale beschrijving van de noodzakelijke wijzigingen in onze uitvoering en de aandachtspunten die daarmee gepaard gaan.”
Hans van Alebeek over deze opdracht
De crux was elke partij afzonderlijk in staat te stellen vanuit zijn positie en belang een visie te geven op de mogelijkheden en hindernissen van de verschillende alternatieven en ook op de input van de andere partijen. Dit maakte het mogelijk een oplossing voor te dragen die alle partijen als onafhankelijk ervaren en als gezamenlijk resultaat kunnen accepteren.
Wij zijn bijzonder trots dat Gidsz in beide documenten wordt genoemd als de adviseur van het voorstel. Als klein maar hoogwaardig adviesbureau heeft Gidsz kunnen bijdragen aan een wetsvoorstel dat een positieve impact heeft op de arbeidskansen van mensen met een arbeidsbeperking.